Noniin, nyt on remppakin siltä osin ohi, että mahtui itsekin pöydän ääreen korjailemaan vaparengasta josta jo aiemmin kirjoittelin. Polte sen korjaamiseen nyt tuli siitä, kun kävin toissapäivänä Ratinanrannassa heittelemässä (tuli muuten yksi todella laiha vajaa 40cm kuha) ja tuntui siltä, että heitot jäivät kokoajan pikkuisen liian vajaiksi. Jig'n Prolla kun ei ole pituutta kuin 183cm ja Daiwalla kuitenkin jo 191cm. Erot eivät tunnu isoilta, mutta kyllä se vain heittopituuksissa itsellä ainakin näkee.
Ensimmäinen vaihe oli rakentaa "vavanpyöritysteline". Osat mitä tähän tarvittiin oli kaksi samankorkuista pahvilaatikkoa, kaksi painavaa kirjaa (itse poimin pari Remeksen romaania), sakset ja kaksi sivua lehdestä (tai vaikka pari A4-paperia). Ensin leikkasin pahvilaatikon reunoihin samoille kohdille lovet missä vapa pysyi paikallaan ja sitä pystyi pyörittämään. Samalla hieman pyöristelin reunoja, etteivät terävät kulmat hankkaisi aihiota vasten. Sitten asettelin ensin toisen kirjan sen laatikon pohjalle, jonka kohdalla korjattava vaparengas oli, sitten pala paperia suojaamaan kirjaa, sidontalanka siihen päälle (lankarulla itsestä poispäin ja itse lanka nousee kohti vapaa kirjan edestä), toinen paperi päälle ja toinen kirja siihen päälle. Seuraavaksi vain vapa telineeseen ja eikun sitomaan.
 |
"Vapateline" |
Laitoin hieman pikaliimaa vaparenkaan jalan alle, jotta se pysyisi kunnolla paikallaan pyörityksessä ja poistin sen paikallaan aluksi pitäneet teipinpalaset. Tässä kohtaa olin erittäin huolellinen, että vaparengas oli oikeassa linjassa, ettei sitten tarvitse lopussa kirota vinoa rivistoä.
 |
Vaparengas liimattuna ja valmiina sidottavaksi. |
Ja sitten sitomaan. Aloitin sidoksen reilusti jalan etupuolelta ja lukitsin langan sidoksen alle kuten perhoja sitoessani. Tämän jälkeen varmistin, että lanka pysyi koko ajan kireällä ja lähdin pyörittämään vapaa akselinsa ympäri. Samalla huomasin, että vapa ei pysynyt kokoajan aivan samalla kohtaa ja sidokseen tuli ärsyttävän näköisiä aukkoja, joten rapsuttelin kynnellä sidosta tiiviiksi ja tasaiseksi jotta se olisi mahdollisimman siisti ja tukeva.
 |
Sidos noin puolessavälissä. Taustalla näkyy hyvin lankarullan paikka. |
Sidoksen "nostaminen" jalan päälle oli kaikkein vaikein kohta, vaikka olin hionut jalan kärjen niin lättänäksi ja teräväksi kuin suinkin uskalsin. Tarkkasilmäinen saattaakin huomata, että jouduin kertaalleen palaamaan langan kanssa jalan alle ja sen jälkeen nostamaan langan uudelleen jalan päälle saadakseni sen kokonaan peitettyä. Tätä kauneusvirhettä lakkauksen jälkeen ei kuitenkaan huomaa. Miksi en sitten purkanut sidosta taaksepäin ja tehnyt uudelleen? Meinasinkin aluksi, mutta huomasin että mikäli lanka pääsee yhtään löystymään, niin sidos alkaa samantien kärsimään. Se tässä DIY-vapatelineessä onkin ongelma, lankaa ei saa palautettua kunnolla kireällä takaisin rullalle. Minun olisi siis pitänyt purkaa koko sidos ja aloittaa alusta, mutta olin korjausliikkeeseen tyytyväinen joten päätin jatkaa. Seuraavaksi vuorossa oli sidoksen päättäminen aivan vaparenkaan jalan päähän. Tähänkin oli olemassa hyvä niksi jonka internet ja google minulle paljastivat. Tein noin 10-15 kierrosta ennen loppua kuitusiimasta lenkin/loopin ja asetin sen siten, että lenkin pää osoitti itse rengasta kohti, asetin sen sidontalangan alle ja jatkoin sitomista aivan jalan loppuosaan asti. Pidin paineen sidontalangalla pitämällä päätöskohdan päällä sormeani, katkaisin langan, jätin reilusti varaa (noin 15cm) ja ujutin langan pään lenkistä läpi. Tämän jälkeen otin lenkin toisesta päästä molemmista irtopäistä kiinni ja vedin tasaisesti, kokoajan painetta langalla pitäen, langan sidoksen alle. Tämän jälkeen katsaisin mattoveitsellä varovasti langanpään todella läheltä sidosta. Lanka tuli siis ulos siitä kohtaa missä aluksi kiinnitin lenkin sidoksen alle.
 |
Valmis sidos pääteltynä. |
Seuraavaksi laitoin sidoksen alkuun ja loppuun pienet sutaisut pikaliimaa sekä laitoin vielä yhden paperin suojaamaan kirjaa lakkauksen ajaksi (toimii samalla hyvätä tasona pitää lakkapulloja yms, niin ei sotke pöytää). Aihion molempiin päihin laitoin pienet palaset teippiä, jotta saisin lakkauksesta mahdollisimamn siistin. Lakkaamisessa käytin mustaa perholakkaa, mikä ainakin Nippon Verkon myyjän mukaan pitäisi riittää (ja peittää samalla kauneusvirheet). Tässä lakassa on lisäksi se hyvä puoli, että se kuivuu verraten nopeasti, joten vapaa ei käsin tarvitse kauaa pyöritellä kun laittaa ensin useamman ohuen lakkakerroksen.
 |
Kaksi lakkakerrosta takana. |
Tällä hetkellä sidoksen päällä on kolme lakkakerrosta ja ainakin eilen illalla näytti siltä, että se saattaisi riittää. Täytyy vielä tänään katsoa miellyttääkö kuivunut lakkaus silmää (eli näkyykö sidosuria yms.) ja katsoa sitten jos vielä kerran sen lakkaa vai antaako olla. Laitan tännekin sitten vielä kuvan siitä miltä se valmiina näyttää. Sen jälkeen onkin sitten vain testi ja tositoimet jäljellä.
Ylijäänyt sidontalanka on vähän liian tuhtia pieniin pintaperhoihini ja koska mieletäni tämä oli todella mielenkiintoinen ja hauska projekti, niin voipi olla että kokeilen ihan vaikka ensin tasurivavan rakentamista ensi talveksi ja jos oikein innostuu (ja fasiliteetit antavat myöten), niin olisihan se hienoa joskus kalastella ihan itsetehdyllä jigivavalla.
Kalaa kannattaa kalastaa vaikkei saisikaan.
-JP